Hero

Mazda krijgt prijs op het Autosalon 2018

januari 15, 2018
3670 keer gezien
seats

Voor de 15e keer reikt de Unie van Journalisten van de Belgische Automobielpers en de Mobiliteit (UJBAM) zijn prijs voor de innovatie in de automobiel sector uit. Deze keer ontvangt Mazda de trofee op het autosalon van Brussel voor de SKYACTIV-X technologie.

De prijs bekroont een technische innovatie op het domein van de veiligheid, het milieu, het comfort, de mechanica, de economie, de industrie, het verkeer... De prijs van 2018 gaat naar Mazda voor zijn baanbrekende SKYACTIV-X technologie.

Wat is SKYACTIV-X technologie?

SKYACTIV-X is de eerste commerciële benzinemotor ter wereld die gebruikmaakt van compressieontsteking, waarbij het brandstof-luchtmengsel spontaan ontbrandt wanneer het door de zuiger wordt samengedrukt.

Een eigen verbrandingsmethode genaamd Spark Controlled Compression Ignition overwint twee problemen die de commercialisering van benzinemotoren met compressieontsteking hebben belemmerd: het maximaliseren van de zone waarin compressieontsteking mogelijk is, en het bereiken van een naadloze overgang tussen compressieontsteking en vonkontsteking.

Kenmerken van SKYACTIV-X

  • Deze nieuwe eigen verbrandingsmotor combineert de voordelen van benzine- en dieselmotoren om uitstekende prestaties te leveren op het vlak van ecologie, vermogen en acceleratie.
  • Samen met een compressor om het brandstofverbruik te optimaliseren levert compressieontsteking een ongeëvenaarde motorrespons en 10 tot 30 procent meer koppel dan de huidige SKYACTIV-G-benzinemotor.
  • Compressieontsteking maakt een superarm mengsel mogelijk, dat de efficiëntie van de motor tot 20-30 procent verhoogt ten opzichte van de huidige SKYACTIV-G, en tot 35-45 procent ten opzichte van Mazda's even grote benzinemotor van 2008. SKYACTIV-X scoort qua brandstofefficiëntie zelfs even goed als of beter dan de nieuwste SKYACTIV-D-dieselmotor.
  • Met een hoge efficiëntie over een breed toerental- en motorbelastingsbereik biedt de motor veel meer vrijheid bij het schakelen en dus een lager brandstofverbruik én betere rijprestaties.

SKYACTIV-X wordt in de loop van 2019 op de markt gebracht.

Most viewed articles

Volledig nieuwe Mazda2 klaar voor Europese lancering

december 09, 2014 | 20051 keer gezien

SKYACTIV-technologie en KODO-design verenigd in ee...

Nieuwe compacte SUV Mazda CX-5 2017 onthuld

november 23, 2016 | 16745 keer gezien

Op het autosalon van Los Angeles hebben we de nieu...

Mazda 5 wordt niet meer geproduceerd

januari 04, 2016 | 13991 keer gezien

Monovolume Mazda 5 wordt niet meer geproduceerd D...

Nieuwe Mazda6 uitgeroepen tot Gezinswagen van het Jaar 2014 !

januari 05, 2014 | 12001 keer gezien

Gezinswagen 2014: Mazda6 Wagon De Mazda6 Wagon we...