Hero

5 vragen die je jezelf moet stellen bij het kopen van een nieuwe auto

januari 08, 2018
2007 keer gezien
seats

Plannen om een nieuwe auto te kiezen? Met het Autosalon 2018 en aantrekkelijke kortingen in het vizier is dit het ideale moment om op zoek te gaan naar dé wagen die bij je past. Maar een nieuwe auto kopen doe je niet in 1-2-3. Ontdek hier waar je op moet letten om de juiste beslissing te maken.

1.       Welk type wagen wil ik?

Compacte stadswagens, comfortabele luxewagens, sportieve SUV’s... tegenwoordig vind je auto’s in alle soorten en maten. Niet evident om de juiste keuze te maken! Net daarom is het belangrijk om een goede checklist te maken. Leg je lange afstanden af? Zit je vaak in de verkeersdrukte? Heb je nood aan een grote kofferinhoud? Noteer wat belangrijk is voor jou, zodat je zeker het juiste model vindt. Je mag een berline wagen dan nog zo mooi vinden, misschien past een hatchback toch beter bij jouw levensstijl.

2.       Benzine of diesel?

Het soort motor dat je kiest, hangt vooral af van het aantal kilometers dat je rijdt. Leg je vaak lange afstanden af en rij je voornamelijk buiten de stad, dan zal je gebaat zijn met een diesel. Een dieselwagen werkt het best aan onveranderende snelheden bij een laag toerental. Ook al kost hij meer qua aankoop en onderhoud, toch zal hij op lange termijn goedkoper uitkomen dan een benzinewagen als je meer dan 20.000 km per jaar rijdt.

Maak je daarentegen vooral korte ritten en vertoef je vaker in dan buiten de stad, dan is een diesel niet aan te raden. In het stadsverkeer duurt het immers 20 minuten voor een diesel zijn ideale bedrijfstemperatuur vindt. Een benzinewagen heeft dat probleem niet. Ideaal dus voor wie minder dan 15.000 km per jaar rijdt.

3.       Manuele of automatische versnellingsbak?

Het is een feit dat het merendeel van de Belgen met een handgeschakelde versnellingsbak rijdt, omdat het hen het gevoel geeft dat ze de controle behouden. Maar het is niet per se altijd de juiste keuze. Bij een automaat hoef je enkel gas te geven en te remmen; het schakelen gebeurt – zoals de naam het zegt – automatisch. Sta je vaak in de file of de stadsdrukte, dan zorgt zo’n wagen voor een meer relaxte manier van rijden. Alles hangt dus af van jouw rijstijl.

4.       Hoeveel pk?

Een echte autoliefhebber zou zeggen: hoe meer pk, hoe beter. Maar in realiteit heb je geen +300 pk nodig als je dagelijks in de stadsdrukte zit. Informeer je dus goed op voorhand, want een wagen met meer pk zal in principe ook meer kosten dan hetzelfde exemplaar met een lagere paardenkracht.

5.       Fabriekswagen of stockvoertuig?

Wil je zo snel mogelijk achter het stuur kruipen van je nieuwe wagen? Dan kies je misschien best niet voor een gloednieuw fabrieksmodel... Omdat een stockwagen al op voorhand is ontworpen, hoef je minder lang te wachten dan bij een fabrieksvoertuig. Bij een gloednieuw fabrieksmodel daarentegen kan je wel het kleurtje kiezen dat jij wil en hem uitrusten met de allerlaatste technologische snufjes. Maar dat betekent natuurlijk ook langere wacht- en levertijden. Stel je prioriteiten op.

Is je checklist klaar en weet je welke auto je wilt kopen? Maak dan een afspraak met je dichtsbijzijnde dealer.

Most viewed articles

Volledig nieuwe Mazda2 klaar voor Europese lancering

december 09, 2014 | 20206 keer gezien

SKYACTIV-technologie en KODO-design verenigd in ee...

Nieuwe compacte SUV Mazda CX-5 2017 onthuld

november 23, 2016 | 16948 keer gezien

Op het autosalon van Los Angeles hebben we de nieu...

Mazda 5 wordt niet meer geproduceerd

januari 04, 2016 | 14316 keer gezien

Monovolume Mazda 5 wordt niet meer geproduceerd D...

Nieuwe Mazda6 uitgeroepen tot Gezinswagen van het Jaar 2014 !

januari 05, 2014 | 12152 keer gezien

Gezinswagen 2014: Mazda6 Wagon De Mazda6 Wagon we...